ELEKTROKOAGÜLASYON

Elektrokoagülasyon prosesi ağır metal gideriminde, süspande ve colloidal katıları gideriminde, yağ emülsiyonlarının gideriminde, yağ v egress gideriminde, kompleks organiklerin gideriminde ve mikroorganizmaların gideriminde kullanılabilir.

Elektrokoagülasyon prosesinde genellikle alüminyum ve demir elektrotlar kullanılmaktadır. Proses işletim sırasında bu elektrotlar atıksuda reakte olarak metal hidroksit bileşikleri meydana gelmektedir. Bu metal hidroksitler atıksu ortamındaki farklı kirlilik parametrelerini adsorbe ederek çökelmesini sağlar. Kirleticiler bu sayede atıksudan uzaklaştırılmış olur.
Elektrokoagülasyon sistemi alışılmış koagülasyon flokulasyon uygulamalarına benzese de bu sistemlere kıyasla birçok avantajı vardır. 

a) Elektrokoagülasyon küçük kolloidal partiküllerin kararlı hale getirilip giderilmesinde konvansiyonel koagülasyona oranla daha etkilidir. 
b) Elektrokoagülasyonda daha az ve daha kararlı çamur oluşmaktadır. 
c) Elektrokoagülasyon ekipmanlarının kullanımı ve işletmesi kolaydır. 
d) Elektrokoagülasyonda kimyasal madde eklenmesine gerek yoktur. Bu yüzden işletme ve bakımı daha kolaydır. 
e) Oluşan çamur daha susuzlaştırılabilir yapı sergilemektedir. 
f) İlk yatırım maliyeti alternative teknolojilerine göre oldukça düşüktür. 
g) Birçok kirletici tek bir proses ile giderilir.

Elektro Koagülasyon ile aynı proses kullanılarak birbirinden farklı karakteristik özellik gösteren atıksularda yüksek verim almak mümkündür. Kirlilik sebebi organik yük, ağır metal, yağ ve gress, boyar madde, sülfat veya akm gibi değişse de prosesin bu farklı kirlilikleri gideriminde başarılı olmaktadır. Sistem pH'ı, elektrot cinsi, akım, işletme süresi gibi değişkenler ile optimum çalışma standartları üzerinde daha fazla çalışmanın devam ettiği elektrokoagülasyon prosesi şimdiden birçok endüstri kuruluşunun çözümü haline gelmiştir.