ZEOLİT FİLTRE

Zeolit Filtrelerin çevre kirliliği kontrolünde kullanımları oldukça geniştir. Bunlar; sanayi atık sularından Pb, Cu, Zn, Cd ve Hg gibi ağır metallerin uzaklaştırılması, şehir atık suları ve içme sularından toksik etkiye sahip amonyum (NH4+) uzaklaştırılması, baca gazlarının temizlenmesi, petrol sızıntılarının temizlenmesi, hava kirliliğine yol açan SO2, CO, CO2, H2S, NH3, NOx gibi gazların tutulması, çöp depolama alanları, metalurji uygulamaları ve kapalı mekânlarda kötü kokuların giderilmesi olarak sınıflandırılmaktadır.

Özellikle Metalin geri kazanımının yüksek seçicilikte özel reçinelerin kullanımı ile sağlanması ve ağır metalin geri kazanımının ekonomik olmadığı ve kimyasal özellikleri nedeniyle kolaylıkla ayrılamadığı atık sularda doğal zeolit gibi seçici katyon değiştiricilerin kullanılması uygun olmaktadır. 

Zeolit Filtre Sistemleri kapasitesindeki artış ile ilk yatırım maliyetini ve işletme maliyetlerini düşürür. Ağır metal giderimi ile Çamur karakteristiğindeki iyileşmeye paralel olarak çamurun yeniden kullanım olanaklarını arttırır. Çamur susuzlaştırma için gereken polielektrolit ihtiyacının düşmesi kimyasal madde maliyetlerinde düşüş sağlar.