KLASİK UHAÇ

Uzun Havalandırmalı Aktif Çamur Sistmei bilinen kısaltma adıyla “UHAÇ” su arıtma sistemlerinde kullanılan önemli bir teknolojidir. Bu proseste, tamamen biyolojik olarak yapılan atık su arıtımı, aktif çamur ile gerçekleştirilir.

Bu sistem organik kirliliğin, askıda tutulan mikroorganizmalar yardımıyla giderildiği bir arıtma metodudur. Proses havalandırma tankı, çöktürme tankı ve çamur geri devir sisteminden oluşur. Havalandırmadan önce yüzen ve kendiliğinden çöken maddelerin ön arıtma ile giderilmesi gerekir. Aktif çamur sistemleri karbonlu organik madde giderimi, nitrifikasyon, denitrifikasyon, aşırı biyolojik fosfor giderimi için uygun reaktör konfigürasyonları ile etkin olarak çalıştırılabilir.

Tam karışımlı veya piston akımlı reaktör olarak projelendirilebilen aktif çamur havuzlarında atıksu, ilk olarak havalandırma havuzundan geçer sonrasında son çöktürme havuzuna yönlendirilir.

Son çöktürme tanklarında yerçekimi etkisi ile arıtılmış su biyokütleden ayrılarak dezenfeksiyon, filtrasyon gibi sonraki arıtma ünitelerine iletilir veya deşarj edilir.